Monday, February 18, 2002

De airco...

staat altijd zo hoog op vliegvelden! Zo ook hier op Bangkok International, waar we met wat moeite (2 auto's, 2 ferries, 1 minibusje, een tuk-tuk en een vliegtuig) toch nog ruim op tijd voor onze vlucht van vannacht zijn aangekomen. We gaan nu wat Thaise prullaria uitzoeken enzo. Morgen om 9:30 (jullie tijd) 's ochtends landen we (hopelijk) op schiphol.

sawat-dii krap,

- Leo (en nagelbijtende F)

Saturday, February 16, 2002

Kloteparadijs!

Groen, geel, bruin, blauw, grijs; Leo heeft het allemaal gezien de afgelopen dagen. Nee, geen bijzondere zonsondergang, maar een bacteriele infectie in de maag een darmen... Het begon toen we allebei een dagje uit waren geweest (Leo duiken en ik snorkelen), en Leo misselijk als een octopus (???) (dathebben we trouwens laatst nog gegeten, eeeuw!) thuiskwam. Hij begon met overgeven en toen het niet mee ophield zijn we in een emergency naar het ziekenhuis gebracht, men dacht namelijk dat hij decompession sickness zou kunnen hebben (= zeeeeer gevaarlijk...) Gelukkig was het alleen maar een milde bacteriele infectie, dus hoefden hij alleen nog maar drie dagen doodziek (koorts, om de drie minuiten overgeven, een ernstige vorm van Thaise diarree die toch alleen toeristen blijken te krijgen, enz) in een ziekenhuisbed te liggen. Gelukkig maar... =)
Al die tijd heb ik naast hem op een hard ziekenhuisbed gelegen om het water en rijstsoep te geven (wat er meteen weer uitkwam), naar de wc te helpen, en al die andere dingen te doen waar in Nederland zusters voor zijn en die hier min of meer de verantwoordelijkheid van de familie zijn. Om je een idee te geven van het ziekenhuis: ik werd een keer wakker omdat er een kat over m'n bed liep...

Inmiddels is Leo aan de betende hand (we zijn met een giga pillencoctail naar huis gestuurd) en hebben we besloten dat we wel genoeg palmbomen, mooie zonsondergangen en kokosnotenshakes hebben gehad. We hebben zogezegd onze 'paradijsqouta' bereikt. Concreet betekent dat dat we waarschijnlijk nog ietsje eerder naar huis komen (vrijwilligers die onze laatst anderhalve week aan het Thaise strand willen overnemen zijn welkom =). We hebben het nog niet helemaal uitgezocht, maar waarschijnlijk zijn we ergens volgende week weer in het koude Nederland (joepie! frikandellen en dubbelzoute drop!)

Dit was het voor vandaag (misschien wel de laatste keer...)

Tot gauw,

Froukje
(en natuurlijk de immer-aan-mijn-zijde-staande Leo)

Monday, February 04, 2002

Thailand!

We zijn op Phuket; het blijkt hier hartstikke vol te zitten met internet-plekkies (en het is nog goedkoop ook), maar dat terzijde.

De cultuurschok is (zoals verwacht) onmiddelijk aanwezig. Niet zozeer dat ze hier buitenlands praten, of dat ontbijt, lunch en avondeten bestaan uit rijst; het is meer dat alle mensen hier naar je kijken. En omdat we op toeristenbestemming nummer 1 in Thailand zijn, voornamelijk naar je portemonnee. "Where ' you go, sir? Taxi taxi, sir!" Geheel verwacht, toch ff aanpassen.

We gaan morgen op een boot via Ko Phi Phi naar Ko Lanta. We slapen in een hut. Ben benieuwd...waarschijnlijk blijven we een weekje of anderhalf. Op het strand liggen, niks doen. Zoiets.

De reis hiernaartoe was helemaal niet zo vervelend; veel minder erg dan op de heenweg. We hadden deze keer een hele nacht in Taipei (Taiwan), in hetzelfde hotel, lekker geslapen. Klein taxibusje (een echt busje, hier air-con limousine genoemd) naar Phuket, rondje lopen op zoek naar ons hotel (On On Hotel), weltrusten.

Vandaag onze reis geregeld en touristje gespeeld. Leo moest een zwembroek, en dat bleek wat moeilijk; ze verkopen hier in alle 5000 winkeltjes maar 1 soort zwembroek =) En toen meteen maar de eerste souvenirs gespot. Na dit stukje getyp gaan we ergens wat rijst eten. Hier in Phuket zit trouwens ook een McDonalds, een KFC, een Mister Donut en een stuk of wat pizzatenten. Bierselectie bestaat uit Carlsberg, Heineken, Amstel en het beroemde Thaise bier, "Leo". Hoera!

Oh, en iedereen gefeliciteerd met Willem en Maxi. We hebben ze even kunnen bekijken in het vliegtuig.

Sabaat-dii khrap,

- Leo

Thursday, January 31, 2002

En toen waren we ineens weer in Sydney...

iets meer dan een week geWWOOFed bij Aart Bark, een Nederlander van 73 (lijkt op kapitein Iglo) die hier alweer 40 jaar woont. Aan z'n huis gebouwd (we weten een stuk meer over cement, nu). Terwijl het thuisfront ingrijpende veranderingen blijft ondergaan gaat alles hier een beetje z'n gangetje. Nog wat fotorolletjes kopen, nog wat anti-mug, en dat is het dan wel. Heerlijk.

Vanuit Thailand kunnen jullie ook heus nog wel een berichtje verwachten, hoor.

Enne, we hebben helemaal niet zo vaak ruzie ;-)

- Leo

PS: o ja, we hebben onze mobiele telefoon verkocht, dus daar zijn we niet meer op bereikbaar (wie er wel op bereikbaar is vertellen we lekker niet!)

Monday, January 21, 2002

En toen waren we ineens weer in Sydney...

De planning blijft veranderen!
Op French Island zijn we maar drie dagen geweest. Het is een prachtig eiland, daar niet van: heel veel ruimte, mooie natuur en vooral veel koala's. De boerderij waar we werkten was naast een bio-dynamische boerderij ook een commercieel bezoekerscentrum met een klein (knullig) restaurantje, accomodatie, en een oude gevangenis. Echt waar: de boerderij was vroeger een werkgevangenis. Sterker nog: we sliepen in een oude cel! Erg interessant, maar wel een beetje luguber allemaal... Na 1 ochtend onkruid wieden (waarbij ik overigens ongeveer 70 muggenbulten heb opgelopen, ik overdrijf niet!) werd Leo ziek. Terwijl ik de dagen daarna druk aan het stofzuigen, afwassen en opruimen was, lag hij eenzaam in onze cel naar het plafond te staren. Logisch dat je daar niet vrolijk van wordt =)
We besloten terug naar de stad te gaan, zodat Leo daaar kon uitzieken. Helaas konden we in heel Melbourne geen bed meer vinden: alles was geboekt i.v.m. de Australian Open (we zijn trouwens nog in het stadion geweest, cool man!). Uiteindelijk hebben we twee nachten in Sorrento geslapen, een klein modieus dorpje aan de kust vlak bij Melbourne. Angezien we geen zin hadden in een oorlog om een bed, besloten we maar vast naar Sydney te vertrekken; daar moesten we uitendelijk toch heen. We vertrokken zaterdagavond 19.00 met de bus vanuit Melbourne, en de volgende ochtend om 6:45 waren we (totaal geradbraakt) in Sydney.

Nu zijn we dus aan het einde van ons 'rondje Australie' gekomen, en dat voelt een beetje raar. Ovwer twee weken vliegen we naar Thailand, maar eigenlijk zijn we hier al 'klaar'. Wat moeten we nu nog doen? Waarschijnlijk gaan we toch weer probeeren om nog een weekje te WOOFF-en, dit keer in de buurt van Sydney, ergens bij de (afgebrande) Blue Mountains in de buurt. Ook zijn we bezig de laatste dingetjes te regelen voor ons bezoek aan Thailand, zo hebben we bijvoorbeeld morgen een afspraak bij de dokter voor een hepatitus A-vaccinatie (wat ons inclusief malaria-tabletten zo'n 200 gulden/90 euro gaat kosten!)

2 februari vliegen we naar Phuket (tropisch Thais eilandje), en als alles goed gaat komen we op 4 maart om 9:30 's ochtends aan op Schiphol.
Houd die datum dus vast vrij =)

Dit was het voor vandaag, waarschijnlijk een van de laaste berichtjes vanuit Australie.

Liefs,
Froukje

Saturday, January 12, 2002

"uh-hum uh-hum",

zegt opeens iemand vlak achter je. "Ik ben er weer". Het blijkt Leo te zijn! Krijg nou wat, het is nog niet eens april, is die pipo al weer terug.

Vanwege grote problemen op de arbeidsmarkt hier (voor ons), oftewel de onmogelijkheid van werk vinden in Oz, gaan we iets eerder weg. Iets eerder, dat wil zeggen dat we over 3 weken of zo in Thailand zitten (als we onze @%@!@#&* tickets geboekt krijgen), en dan ergens begin maart weer in Nederland zijn.

Voor diegenen onder jullie die denken dat we gewoon losers zijn die niets kunnen en dat we daarom werkeloos zijn: je hebt waarschijnlijk gelijk. Maar wij vinden dat we 't heel erg hard hebben geprobeerd. Afgezien van dit tegenslagje en het feit dat ik eigenlijk nogal moet plassen (F hoeft nog niet zo nodig) zijn we heppie.

Maandag gaan we naar French Island (waar ze heel veel koala's en een oude gevangenis hebben), nog een week of 2 WWOOFen (zie eerdere meeltjes als je dat honds vindt klinken). Tuinieren enzo; ik geloof ook in de schoonmaak in de mini-B&B. We zien wel; ik geloof dat er op deze "Eco-Farm" nog een paar meer backpackers zijn, dus het zou nog wel eens gezellig kunnen worden ook.

In ieder geval betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat dit de laatste posting is voor de komende 2+ weken...

gegroet,

- Leo


Nog even een korte aanvulling met Froukje-onzin:


 • ik ben laatst door een bij gestoken in m'n voet en heb vervolgens drie dagen met een gigantisch opgezollen geval aan m'n been rondgelopen... Ach wat een ellende. Ik ben zo zielig. Gelukkig kreeg ik van de plaatselijke pharmacist antihistamine tabletten =)

 • tijdens onze Great Ocean Road tour (zie vorige posting) hebben we zomaar echte pinguins in het wild gezien, en koala's! O ja, we hebben ook possums gezien, hele schattige nachtdiertjes... Ik kon het niet laten om dat nog even te melden =)

 • we zijn vandaag in het stadion van de Australian Open geweest, joehoe!

 • ze draaien hiero zomaar een heerlijk cd-tje dat ik thuis ook heb, en o wat heb ik ineens een heimwee...Tja, dat was dan weer het belangrijkste nieuws van deze kant van de aarde.
O ja: Thailand-souvenir-requests kunnen vanaf nu per email worden ingedien. 8-)

Veel liefs,

-Froukje

Monday, January 07, 2002

Hallo lieve vriendjes & vriendinnetjes,

ik vind hier zomaar een 'internetkiosk' (= een computer waar je geld in gooit en vervolgens op kunt internetten) met nog 1 dollar credit erop (15 minuten), dus kan ik even snel updaten!

Na onze kerstavonturen in Adelaide zijn we mte een tour via de Great Ocean Road naar Melbourne gegaan. De tour was prachtig: we heben drie dagen vol mooie uitzichten, lekker weer, gezellige mensen en eindelijk de zee weer in ons gezichtsveld meegemaakt. We hebben zelfs gezwommen, wat stoerder is dan het klinkt, want hier in het zuiden is het oceaanwater, dat rechtstreks vsan de zuidpool komt, ijs en ijs koud. Maar verfrissend was het wel!

In Melbourne zijn we een groepje Nederlanders tegengekomen waarmee we oud&nieuw hebben gevierd. We hebben oliebollengebakken, gebarbequed, naar een schitterend vuurwerk gekeken en ons vervolgens helemaal volgegoten met champagne en vieze wodka-mixjes. Ook heb ik me heerlijk kunnen uitleven op de dansvloer van een nachtclub, waar de muziek van onze eigenste echte Alice Deejay trouwens erg populair was!

Nu zijn we dan eindelijk aan het 'jobhunten' geslagen. Het wil nog niet zo lukken: met de algehele wereldeconomie gaat het toch al niet zo goed, en dan is hier ook nog vakantie, dus veel bedrijven zijn dicht en bovendien willen nu ook de studenten allemaal een baantje! Maar, we komen er wel! Morgen heb ik twee sollicitatiegesprekken, en ik heb goede hoop.

Hier houdt ik het bij voor vandaag, dit keer helaas geen links, dat is iets te lastig op zo'n apparaat die geen internetexplorer gebruikt en dan ook nog es geen windows...

Groetjes en liefs,

Froukje (en Leo)

Monday, December 31, 2001

aan iedereen: GELUKKIG NIEUWJAAR!!!

- L&F

Tuesday, December 25, 2001

Kerstmis

Het is eerste kerstdag. Wel een beetje raar hoor. Ik mis de kaarsen, de donkere luchten en vooral de vreselijk afgezaagde liedjes op de radio ("All I want for Christmas..."). Leo en ik doen verwoed ons best om toch nog een beetje dat echte kerstgevoel te pakken te krijgen, maar het wil nog niet echt lukken...

De afgelopen vier dagen zijn we in de Barossa Valleygeweest. Dat is een prachtige heuvelachtige streek hier vlak bij Adelaide, die bekentd staat om zijn druiven & wijn. We zaten in een schattig klein hostel, helemaal afgezonderd van de drukke wereld. We hebben vier heerlijke lange dagen gefietst (met helm op, dat is hier helaas verplicht), wijnerijen bezocht (en natuurlijk wijn geproeft!), lekker gegeten en gedronken, dorpjes bekeken en vooral uitgerust.

Nu zijn we weer terug in het drukke Adelaide. In de Valley hebben we uitgebreid kerstboodschappen gedaan (inclusief wijn & glazen, we wijgeren wijn uit de mokken van het hostel te drinken met kerst!), die we mee terug naar Adelaide hebben genomen op de bus. We wilden hier eigenlijk uit eten gaan, maar er was veel gesloten dus uiteindelijk hebben we besloten toch maar zelf te koken. Dat wil zeggen, Leo gaat koken, en ik moedig hem aan.
In de supermarkt hebben we een heuse kerststol gevonden, en zelfs ontbijtkoek! Helaas hebben we geen kerstkransjes kunnen vinden, maar wel hebben we laast, een beetje te laat, maar toch, pepernoten gegeten! Er wonen blijkbaar een hoop Nederlanders in Adelaide en omstreken, want Bolletje doet het prima hier!

Ondant al die Nederlandse producten is alles toch een beetje anders. De muziek op de radio is 'gewoon', het is zomer, er zijn geen kaarsen, de mensen zijn anders en ook het eten. We hebben zojuist een Kerstmis Barbeque Lunch gehad! Dat is typisch Australisch, bbq met kerst! (eigenlijk bbq-en die Australiers het hele jaar door). Het was ontzettend druk in de communal kitchen/dining room, en we zijn al die kerstdrukte nu eigenlijk alweer zat. Daarom hebben we besloten niet vanavond, maar morgenavond (2e kerstdag) uitgebreid te gaan koken en eten, dan is het ten minste rustig!

Vandaag houden we het dus op thee en een chocolaatje, en we denken aan al onze vrienden en familie die lekker thuis in de natte sneeuw kerstmis vieren (terwijl ik eenzam een kerstliedje voor me uit zing =)

Eeen fijne kerst allemaal, en de belangrijkste boodschap heeft iedereen hopelijk tussen de regels door wel kunnen vinden...

Veel liefs,

Froukje

Thursday, December 20, 2001

Eigenlijk heb ik weinig toe te voegen aan Leo's verhaaltje, maar ik zie dat ik de laaste tijd weinig van me heb laten horen op deze site. Vandaar nog even een klein stukje gebabbel van mij =)

Alles gaat goed hiero, we zijn blij dat we eindelijk weer wat ruimte om ons heen hebben. Adelaide is een frisse, ruime maar gezellige stad.
De reis van Alice Springs hier naar toe hebben we afgelegd in een klein busje met weinig beenruimte. Onderweg overnachtten we in Coober Pedy, een opaalmijnstadje waar de mensen onder de grond wonen!! (ongelooflijk..) Ook wij sliepen onder de grond. De volgende dag ging de reis weer verder in het kleine busje. Toen we hier eindelijk aankwamen waren we helemaal claustrofobisch geworden, en hadden we schreeuwende behoefte aan ruimte! Nu genieten we dan ook volop van onze ruime tweepersoonskamer.

Hier in Adelaide hebben we de openbare bibliotheek ontdekt (onze favoriete attractie in elke stad waar we komen), waar we, jaja, de Volkskrant hebben gelezen! Nieuws van 6 december, dat wel, maar het was heerlijk om weer eens door een Nederlandse krant te bladeren!

Verder nog belangrijk nieuws voor de mensen die mij echt goed kennen: ik ben hard aan het werk om van m'n velletjes-bijt-gewoonte af te komen!
Ook heb ik sinds kort een aboriginal naam. Ik ontmoete een oude (dronken) aboriginal die mijn nam niet kom uitspreken. Hij gaf me een aboriginal naam: Jangala (spr.) Dat betekent blauw water, voor m'n blauw ogen. Cool!

Inmiddels zit ik al weer twee uur achter de computer, meer dan genoeg dacht ik zo.

Ik sluit me aan bij Leo's kerstgroet,

Froukje
trouwens, onze eerdere overpeinzingen kun je ook nog gewoon lezen, hiero.

- Leo
We leven nog

Froekie is al tijden desparate op zoek naar een plekkie vanwaar we betaalbaar kunnen mailen, en nu eindelijk, eindelijk kannut weer. Ik, ik heb zoveel meel dat het me uren en uren en dan nog wat zou kosten om alles te beantwoorden. Zorrie; ik ben bang dat jullie het voorlopig met een algemeen verhaaltje moeten doen.

Laat ik beginnen met mijn zorgen over waar ik in Hoge-Hemelse-Piet-Z'n-Naam moet gaan wonen als ik terugkom. In principe hebben broer W en vriend J natuurlijk een plekkie voor me; ik ben alleen een beetje bang dat dat een beetje 'ondergesneeuwd' gaat zijn als ik terugkom. Ach.

Waar we geweest zijn: na Cairns op de Desert Venturer gestapt. Op dag 3 was er een probleempje: de zandweg voor ons (nog maar 200km te gaan oid) was door de vele regen meer een rivier; we moesten dus een gigantische omweg maken. 24 uur in de bus gezeten, om 4 uur 's ochtends eindelijk, doodmoe, aangekomen in Alice Springs; gelukkig een mooi hostel. Beetje rondgehangen tussen de dronken Abo's enzo, daarna op de volgende bus naar Uluru en zo. We hebben het gepresteerd om het ding heel anders te zien: in de regen, zwart, met watervallen. Foto's zijn trouwens niet door ons gemaakt.

Inmiddels zijn we trouwens in Adelaide, waar we allerlei gratis musea aan het bekijken zijn. Morgen gaan we een paar dagen fietsen in de mooie Barossa Valley, daarna weer terug hierheen voor kerst en de premiere van Lord of The Rings. Na kerst gaan we op een 3-daagse trip via de Great Ocean Road naar Melbourne. Daar gaan we proberen om werk te vinden. Daar zit ook een Backpackers' World, wat voor ons heel veel gratis internet betekent. Waarschijnlijk dus tot dan!

(...)

En voor ik het vergeet, Frouk en ik wensen jullie allemaal een heel erg happy christmas en ook een very groovy new year!

- Leo

Friday, December 07, 2001

Diep, dieper, diepst

Net terug van m'n duikcursus. 't Was G.E.W.E.L.D.I.G! Meer dan tien duiken gemaakt, "PADI Advanced Open Water" gehaald, op 30 meter diepte haaien, schildpadden en heel erg veel vissen gezien. Woo-hooh. In de woorden van Guillaume (mijn buddy): "Now I can die happy. In fact, maybe we should've gotten closer to that shark."

Ik hoop dat iedereen een leuke sinterklaas heeft gehad. De Nederlanders op de boot hebben allen de pepernoten erg gemist.

Dat was het wel weer; tijd om m'n vriendinnetje es op te gaan zoeken.

Saturday, December 01, 2001

Warm, warmer, warmst

Het is op slag duidelijk voor welk klimaat de airco is uitgevonden! We zijn nu in het tropische Cairns, alwaar morgen mijn duikcursus begint. F-je gaat waarschijnlijk in die tijd Cape Tribulation bekijken (waar het nog warmer is).

Natuuuuuuuurlijk gaat het nog steeds goed met ons, is het erg leuk en erg mooi weer (2 dagen terug was er een dusdanige regenstorm dat het water een halve meter hoog stond!). Wat we niet gedaan hebben hier is bungeejumpen, omdat we dat toch ietsje te duur vinden. Gisteren heb ik op onze kamer nog een tijdje met een Spaanse senorita van een jaartje of 40 zitten praten (voorn. gebaren, eigenlijk). Paps, mams, Wouter: jullie krijgen de vriendelijke groeten van d'r.

'Fijn' trouwens dat het inmiddels ietsje beter lijkt te gaan in Afghanistan. Waar de mannen daar zich eindelijk weer mogen scheren word ik er steeds luier in. Waar de mensen daar verhongeren kan ik niet kiezen tussen de een en de ander. Het leven is niet eerlijk; ik ben blij dat ik aan de goede kant van dat eerlijke zit. Toch valt 't me een beetje tegen dat ondanks alle moeite nu ook Nederland gaat meedoen. Ach. Zoland de olieprijs maar daalt, sollen wir mal sehen.

Aan iedereen trouwens nog een keer bedankt voor alle mailtjes e.d.. Hoewel antwoorden misschien wel eens op zich laten wachten wordt eea wel altijd met vreugde (waar mogelijk) gelezen. Het gaat niet lukken om veel kerstkaarten te sturen (bezuinigingen), dus bij deze maar vast allemaal vrolijk pasen!

Dan nog dit: "Vanaf maandag 8 oktober zijn ook de 'oude' nummers van Het Sein op de eigen website van Het Sein te bezichtigen, zodat daar een virtueel Sein-archief is ontstaan." van de Vallei-site. Alleen het linkje mist...jammer. Google levert: dit. Leuk! Hoewel er natuurlijk volledig onterecht allerlei copyright wordt geclaimed.......

Lang genoeg verhaal zo, me dunkt. Veel plezier verder, weltrusten, groetjes,

- Leo
Missing links: zeiltocht, Airlie Beach, poepchagarijnig, tomaten, zin.

- LSD

Wednesday, November 28, 2001

Het drama van de internetcafe's

Lieve mensen,

op het moment zitten we in Airlie Beach in een internetcafe. Zojuist had ik een ontzettend leuk, amusant, interessant, informatief, etc. verhaal geschreven over onze reizen, toen de computer er ineens mee ophield. Alles weg. Nu ben ik dus poepchagerijnig, en helaas voor jullie heb ik geen zin meer om alles nog een keer op te schrijven. Daarom nu een 2-minuten samenvatting: we hebben 2 dagen tomaten geplukt, daarna zijn we hierheen gereisd om een zeiltrip te maken. Dat was erg leuk, we hebben een intro-duikles gedaan: super.

Nou tot ziens, de volgende keer zal ik eerder opslaan.

Liefs uit Australië,

Froukje

Friday, November 16, 2001

ha-lo!

Het heeft ff geduurd voor er weer kommunikaatsie hiervandaan komt, maar da's niet omdat het slecht gaat, integendeel. Na Fraser gaan we zometeen hier naar toe. Daarna is het plan om fruit/groente te gaan plukken in Bundaberg.

Momenteel zijn we overigens in Hervey Bay achter echte @#@$@#$& computers, maar goed.

Ik zie nu dat we nog niets over onze boerderij-ervaring hebben gemeld. Dat was erg leuk (1 1/2 week). Niet helemaal in de middle of nowhere, maar wel afgelegen. Bananenbomen planten enzo in Mullumbimby. Jammer genoeg ook afwassen...maar ja, je kunt niet alles hebben.

Momenteel beginnen trouwens de heimweekriebels wel m'n buikje in te geraken, hoewel alle beweging schijnbaar wel goed voor m'n uiterlijk is. We missen straks sinterklaas (geen pepernoten :( !!!

anyweg, vrolijk pasen,

- Leo


Lieve allemaal,

ik wil nog wel een uitgebreide beschrijving van onze avonturen toevoegen aan Leo's regels.
Laat ik beginnen met onze WWOOF-ervaring.

We hebben anderhalve week bij een gezin in Mullumbimby gewoond. Mullumbimby is onderdeel van een hechte, alternatieve gemeenschap, met allemaal hippies, zweef-neven en bio-dynamische organische gezondheidsfreaks. De "vader" van het gezin waar we verbleven komt uit Duitsland, mediteert vier uur per dag, en onderhoudt de tuin. De "moeder" werkt fulltime aan de Steiner-school in het dorp (vergelijkbaar met een vrije school in Nederland), en is daarnaast druk met allerlei creatieve dingen zoals dansles. Ze hebben drie kinderen: Anja van 13, Andreas van 10 en Gita van 6.
We hebben het erg naar onze zin gehad daar. We hebben onkruid gewied, met de kinderen gespeeld, op school geholpen, nieuwe plantjes geplant, afgewassen, brood gebakken, geholpen met het "bijen melken", enz. Ook hebben we anderhalve week vegetarisch en bio-dynamisch gegeten (alles uit eigen tuin, behalve de tofu =)!

De plek waar we woonden was geweldig. Ontzettend veel natuur en heerlijk rustig. s' Ochtend werden we om 6 uur wakker omdat de zon, die dan net opkwam, onze kamer binnen scheen. Er waren dan duizenden soorten vogels te horen, echt heel gaaf. Verder hebben we ook een wallabie gezien (soort kangaroe), vleermuizen, slangen, en nog veel meer dieren.

Na anderhalve maand in Australie ben ik helemaal gewend aan Enge Dieren. Op onze kamer hadden we een spin van wel tien centimeter, overal lopen kakkerlakken, je kunt gestoken worden door de meest vreemde insekten, en ach, als je door de bush loopt op je blote voeten moet je gewoon een beetje naar de grond blijven kijken zodat je niet op een slang gaat staan...

Nog iets wat ik helemaal geweldig vond aan de familie Ebker-White: ze hadden jonge konijntjes! Daar was ik helemaal weg van. Ook hadden ze trouwens een zwembad in de tuin, en, speciaal voor Pauline: DRIE (!!) trampolines!!

Ik zou nog wel uren door kunnen gaan met dit verhaal, maar helaas is internet niet goedkoop...
Daarom gan ik maar verder met onze tweede geweldige belevenis van de afgelopen weken: Fraser Island.

Na Mullumbimby zij we een stukje verder gereisd naar het noorden, maar Harvey Bay om precies te zijn. Van daaruit zijn we met de boot naar Fraser Island gegaan, voor een driedaagse camping-safari-tour, met een groep van 12 backpackers. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld, en staat mede daarom op de world heritage list. Het is een prachtig eiland, met geweldige natuur. We hebben drie dagen lang gezwommen (in de meest bijzondere stroompjes, meren, zoutwaterbaden, enz. Niet in de zee, te veel haaien!), gewandeld en genoten van de omgeving. We hebben, haaien, dolfijnen, walvissen, schildpadden, pelikanen en dingo's (soort wilde honden) gezien. Echt heel gaaf! Ook heb ik een flathead (soort vis) gevangen in de zee, met een werphengel op het strand (zo vist iedereen hier)!

Gisteren zijn we terug van Fraser Island gekomen, en zometeen reizen we verder naar Bargara, waar we in de buurt fruit willen gaan plukken om geld te verdienen.

We hebben de afgelopen tijd ook een aantal leuke Nederlanders ontmoet, waar we een paar dagen mee zijn opgetrokken. Eerst was er Lennard, een 18 jarige VWO-er uit Hillegom met ongeveer dezelfde muzieksmaak en humor als wij, en daarna ontmoeten we Mariska, een 26-jarige danseres uit Amserdam met een heel interessant leven.
Dat heeft me best goed gedaan, want ik moet zeggen dat ik Nederland toch best mis zo af en toe...

Ik mis m'n kleren, m'n fiets, de stad, de winkels, het weer, m'n familie en vrienden, m'n bed, m'n kamer, Amersfoort, pannekoeken, frikandellen, m'n schoenen, enz enz. Eigenlijk mis ak alles wat voorheen heel vanzelfsprekend deel uitmaakte van m'n leven...

Maar ik mag niet klagen, het gaat prima met ons, en ik voel me heerlijk!

Nu moet ik scht stoppen, over een half uur vertrekt onze bus!!


Heel veel leifs, kusjes en tot de volgende keer,

Froukje

Sunday, October 28, 2001

Even een kort berichtje om te laten weten dat we gaan verhuizen. Naar een boerderij in de middle of nowhere om precies te zijn, dus het kan wel even duren voordat we weer wat van ons laten horen (misschien ook niet, ik ben echt verslaafd aan mailen). Anyway, wees niet bang dat we zijn verdronken tijdens een surfles, we zijn gewoon onkruid aan het wieden op de boerderij.

Dan volgen nu de speciale berichtjes.

Aan papa: leuk he, internet?
Aan iedereen die bij Rein was: we missen jullie gezelligheid

Aan de rest: waarom was je niet bij Rein? ;-)

Liefs en groetjes,

- Froukje


Wednesday, October 24, 2001

ouch!verbrand!

Iedereen zegt het, en je houdt je er braaf aan: goed insmeren. Gisteren een plekje vergeten op m'n voet, dus die is vuurrood...

voor Fekko: Travel Australia, Lonely Planet, ons huidige hostel (niet verboden voor anderen =)

Ik mis iets heel erg momenteel: de snackbar! Zon, zee, seks en uitgaan in Byron Bay, maar geen frikandel speciaal.......ach. Je kunt niet alles hebben natuurlijk.

We blijven hier nog ongeveer een week (bijkleuren =), daarna gaan we op een boerderij(tje) hier in de buurt halve dagen werken (incl. imkerswerkzaamheden!) en voor de rest wonen en waarschijnlijk nog meer op het strand liggen. Onze host is een Duister die lang geleden naar Nepal is geëmigreerd, heel Azië heeft gezien en nu hier woont, samen met vrouw en drie kinderen. Bovendien is 'ie yoga-leraar.........
Waarschijnlijk blijven we wel een tijdje =)

Blaat blaat. Genoeg voor vandaag! C ya around,

- Leo

Saturday, October 20, 2001

Daar zijn we weer...

dit keer een (korte) update vanuit het prachtige Byron Bay, waar iedereen op teenslippers loopt en de hippies 's avonds op straat muziek zitten te maken. Alles gaat goed hier: ons haar wordt langer en onze lichamen bruiner en gepierder =)

Byron Bay is een klein dorpje aan de kust, voornamelijk bevolkt door surfers, backpackers en hippies. We blijven hier ongeveer een week, lekker genieten van de zon en de zee. Eergisteren hebben we surfles gehad, oftewel 3 uur lang proberen te blijven staan op een plank (even voor de duidelijkheid: zonder zeil, voor iedereen die nog denkt dat we hier windsurfen) die door de golven de hoogte in wordt getild... Wahoo!

Verder doen we weinig. We liggen op het strand, drinken wijn onder de sterrenhemel, bekijken alle leuke winkeltjes (hier te koop: yoga broeken, wierrook en bikini's) en luisteren naar de muziek die de hippies 's avonds maken. Leo heeft vandaag een zonnebril gekocht, een hele coole en goeie maar ook dure...

De busreis die ons hierheen bracht was ook erg leuk: we hebben veel gedaan & gezien in drie dagen (even een voorbeeldje: we hebben een schaap geschoren!)

Tot zover deze update, tot de volgende keer!

Groetjes, liefs, kusjes, enz,

Froukje en Leo

Sunday, October 14, 2001

zondagmiddag. 1:07. De voorbereidingen voor het verder reizen worden getroffen. Tassen gepakt, baantjes opgezegd, koelkast bijna leeg. Mailtjes getypt.

Morgenvroeg om 8 uur gaan we met een speciale backpacker-bus richting het noorden. Dag 1: schapen scheren. Dag 2: pittoresk australisch dorpje. Dag 3: Byron Bay (surfen!). Daar blijven we waarschijnlijk wel een tijdje. We zijn lid geworden van WWOOF - tegen kost en inwoning op een boerderij (oid) werken, gaan we daar in de buurt waarschijnlijk doen.

Op die manier gaan we in ongeveer 3 maanden langzaam omhoog naar Cairns.

Even wat losse dingetjes over Aus:
 • iedereen zegt hier echt "no worries, mate."
 • bier is duurder dan in Nederland en niet verkrijgbaar in de supermarkt (daarvoor moeten we naar een "bottleshop").
 • bier bestel je in een "middie" (ons cola-glas), een "schooner" (tussen ons biertje en een pint in), of je bestelt een
 • "jug" (geloof 1 1/2 liter) met glazen erbij.
 • Australisch bier is niet echt geweldig. Gelukkig zijn er redelijke importbiertjes te krijgen tegen redelijke prijzen (heineken, grolsch, guiness). Toch mis ik Hertog Jan....
 • Australische wijn is wel heel goed te drinken.
 • elke goedkope pizzeria aan de oostkust zit aardig vol met Nederlanders.
 • Australië lijkt in oppervlakkige dingen veel op de VS (wegen, verkeersborden, KMart, factory outlets, reclames voor auto's en barbecues, gigantische malls in grote steden) in de ogen van deze Europeaan.
 • Er wordt hier heel veel sport gekeken (in "Sports bars" want niemand heeft kabel of schotel), en daar wordt ook heel veel op gewed (legaal).
 • Mooi weer.
 • Computers, telefoons, cameras (enz) zijn hier duur.
 • "Steak" is goedkoop. Mensen eten er dan ook heel veel van.
 • Veel Aussies roken veel.
 • Aussies houden van kiwi's (Nieuw-zeelanders) pesten. Zijn zeg maar onze Belgen.Blaat blaat.

Aangezien in dit inernet-'cafe' geen airco is, er wel 40 computers staan, 30 mensen zitten en eten of drinken verboden is ga ik m'n kop weer houden...

...grz,

- Leo


Hee hallo allemaal,

ik wil nog wel even wat toevoegen aan Leo's "laatste bericht vanuit Sydney".
Zoals hij net al zei gaan we morgen op reis met een speciale backpackersorganisatie. We hebben een buspas overgekocht van twee andere backpackers, waar we heel wat voordeel uit hebben gehaald. Ook gaan we lekker WWOOF-en, waar ik echt heel erg zin in heb. Het lijkt me ontzettend leuk om bij een gezin in te wonen en dan te helpen met boerderijwerk, en ondertussen veel van de omgeving te zien.

Hier in Sydney hebben we een leuke tijd achter de rug. Paar weekjes gewerkt, wat niet geweldig was maar prima te doen, en het verdient ten slotte geld. We hebben ook veel bekeken, zoals het Australian Museum, de 3D IMAX bioscoop, de botanical gardens, de chinese tuin, het strand, de baai + haven (vanaf de veerpont), het aquarium, de winkels, enz enz. Allemaal erg leuk. Sydney is een prachtige plek. En het wordt vast alleen nog maar mooier in ditt geweldige land! (ben al helemaal gebrainwashed =)

Voordat ik stop, wil ik iedereen nog even aanmoedigen om vooral te blijven mailen. Ik vind het echt leuk om mail van thuis te ontvangen, zit vaak met een big smile achter de computer. Het helpt echt als ik m'n fiets en de hagelsklag erg mis, om dan een leuk berichtje van het thuisfront te krijgen. Dus ga zo door!!!

Di was het voor vandaag. Dikke kus,

-Froukje

Sunday, October 07, 2001

Goedemorgen/middag/avond/nacht,

we zijn er nog. In Australie. Het weer is nog steeds goed. We zitten nog steeds in Sydney. We hebben het nog steeds naar onze zin!

Inmiddels werk ik in hetzelfde hotel als Frouk; ik haal lege glazen en vieze borden op en zo. Niet het leukste werk ter wereld, maar een stuk minder zwaar dan stenen sjouwen of gaten graven en het betaalt beter.

Wat we verder doen?

Zaterdag (of was het vrijdag?) zijn F en ik met 2 Canadese vriendinnen naar een Latin festival geweest. Echt een lekker sfeertje, zo tussen al die salsa dansende people. Ons anders zo lieve Fje hield niet op met wild haar heupen te schudden. Ho ho! Gisteren zijn we om de hoek wezen eten in "Out of India", een (duh!) Indiaas restaurant. Erg lekker (heet!) en uitgebreid gegeten en gedronken. Prijzen hier in restaurants en dergelijke zijn errug redelijk. Behalve dan voor bier ($5x1.3) of wijn ($8x1.3). Da's wel weer goed tegen m'n bierbuik.

Vandaag ben ik (het zal ook eens niet) ziek thuis. Iemand heeft een griepje meegenomen naar ons hostel en dat doet nu de rondte. Mijn vitaminepillenkuur heeft blijkbaar niet echt geholpen.

Frouk werkt (heel Australie is verder vrij - Labour Day vandaag), al onze hostelvrienden zijn naar het strand, dus ik kan alleen nog maar via e-mail m'n beklag doen. En dat is maar goed ook.

Bij deze trouwens erg bedankt (as requested =) voor alle emails. Het is erg leuk om op deze manier een beetje op de hoogte te blijven van wat er aan het thuisfront allemaal gebeurt.

In de rest van de wereld gaat het niet zo best, geloof ik. Oorlog in Israel, ongelukken in Europa, ene Bush gaat op kruisvaart tegen ene Bin Laden, die al op Jihad tegen Bush was . . . ergens ben ik momenteel denk ik wel blij dat niet zo veel nieuws onze
oren bereikt -- het is niets dan negatief wat de klok momenteel slaat.

Zijn er ondertussen al ergens regeringsleiders in Europa die tegen oorlog in Afghanistan zijn? Er gebeurt namelijk iets raars. Een paar feiten:
- de Amerikanen hebben de Taliban in het zadel geholpen tijdens de koude oorlog
- de Taliban zorgt in Afghanistan voor veel problemen; een groot deel van de bevolking wordt met hongersnood bedreigd
- de VN probeert daar middels het World Food Program wat aan te doen
- de VS hebben een miljardenschuld aan de VN die ze zeggen niet te kunnen betalen
- ze hebben wel miljoenen en miljoenen om een gigantische vloot richting het Midden Oosten te sturen. Dit verslechtert de situatie in Afghanistan; de levens van 5 miljoen onschuldige burgers worden bedreigd
- de VS vind dat ze opereren in de naam van God en ze doen wat ze doen voor de wereld en de kinderen.
- Bin Laden vind dat hij opereert in de naam van Allah en dat hij doet wat ie doet voor de wereld en de kinderen.

Of ik ben gek, of de VS is bezig aan een mljoenen levens kostende power trip en er is nergens een westerse regering die ze daa op durft te wijzen.

Blaat blaat. De situatie is definately not oke.

laat ik afsluiten met voor jullie heel goed nieuws: Britney Spears heeft het erg naar haar zin in Australie en denkt erover langer te blijven.

groetjes aan jezelf en aan de rest van de wereld (eveneens van F natuurlijk), succes met wat je aan het doen bent, tot mailens, Buh!,

-- Leo
Hoi hoi,

de vriendelijke goeten uit een zonnig Sydney!

We zijn nu ongeveer een week in het centrum van Sydney. We verblijven in de wijk Kings Cross, een mengelmoes van hippe 'locals', backpackers, hoeren, toeristen, toeristen-jagers (mensen die je pluche koalaberen proberen te verkopen =) en nachtclubeigenaren. Het stikt hier van de hostels en daarom ook internetcafe's (al zou ik dit niet echt een cafe noemen).

Het hostel waar we slapen (en eten en douchen en wakker worden en tv kijken) is rustig, maar leuk en gezellig. We kunnen hier eindelijk uitslapen, dus de wallen onder onze ogen beginnen langzaam te verdwijnen =) Vandaag is Leo aan het werk: hij heeft voor twee dagen labour-werk gevonden. 'Labour' wil hier zeggen: stenen sjouwen, gaten graven, enz. De bouw, zeg maar.

Ikzelf heb vanochtend een soort van sollicitatiegesprek gehad en kan morgen beginnen in m'n nieuwe baan: serveerster in een hotel. Joepie!! Ik trakteer mezelf nu op een uurtje internetten =) Leo is nog steeds aan het proberen computerwerk te vinden, hij heeft
z'n CV naar zo'n 220 (!!) uitzendbureau's gestuurd. De vraag is of het gaat lukken, de IT-markt schijnt een beetje ingestort te zijn.

We zijn van plan hier nog een paar weken te blijven om te werken, en dan langs te kust omhoog te trekken. Als het seizoen er klaar voor is, willen we ergens langs de kust boerderijwerk gaan doen.

Verder natuurlijk nog even over het weer: terwijl jullie de truien weer tevoorschijn halen, is het hier lente. Lees: elke dag zon en tussen de 20 en 25 graden. En het wordt alleen nog maar beter!!

Eigenlijk wilde ik ook nog even uitwijden over het wereldnieuws, en dan in het bijzonde de crisis rondom de VS. Maar ik heb wel genoeg geschreven vind ik zelf (ook al zou ik nog uren door kunnen gaan), dus ik stop d'r maar mee.

Veel succes met werk, school, of misschien wel allebei!

Groeten en liefs uit Australie,

Froukje (en natuurlijk ook van Leo, ook al is hij op dit moment door stof en zand aan het ploeteren)

aye mate!

onze eerste boodschap vanuit down under. zonder hoofdletters omdat de
shift-knop op het toetsenbordje hier veel en veel te klein is.

jetlaggerig, moe van 2 dagen reis en onder het zand van het geweldige
strand hier. Het heet hier collaroy, een relatief klein dorpje even
buiten sydney. Ons (sorry voor die hoofdletters) hostel is schoon, rustig,
ruim en vol australiers. Gezelli.

Dit mailtje typen kost overigens 2 A$ per 30 minuten, dat is dus
100/15*1.3 gulden per minuut. Dat is dus te veel om dit soort #^#$%2 te
melden.

Morgen gaan we een eindje fietsen, wie weet nog iets anders, maar
vooral nog veel meer slapen. Daarna richting downtown sydney voor de pubs,
drukte, en het opera house (intellectueel als we natuurlijk zijn).

Eerste stommiteit vrijwel meteen bij het uitstappen al begaan: camera
in het busje laten liggen. Hopen dat die nog terug te krijgen valt.
Anders is er een aussie ergens heel gelukkig, nu. Ach.

Aan iedereen: dank voor alle aandacht, kaartjes, e-mails etc.

- Leo


Hallo daar,

Nou mag ik ook nog even typen van Leo.
Okee dan, met mij is ook alles goed.

We zitten in een prima hostel, we hoeven de weg maar over te steken en
we zitten op het strand. Ook het weer is prima: zonnetje en 22 graden!

Vanmiddag hebben we een gigantisch stuk meloen gegeten en een planning
gemaakt voor de komende dagen. We gaan de echte stad bekijken, een
bankrekening openen en het nachtleven van Sydney verkennen!

Ik ben nog steeds een beetje moe, heb zin om te slapen nu, maar ik moet
wachten tot vannacht, anders gaat die jetlag natuurlijk nooit over.

Lieve mensen, ik ga stoppen, want m'n tijd is bijna om (nog drie
minuten).
Ik zal aan jullie denken, en ik vermaak me hier wel (maak je geen
zorgen)!

Kusjes van Froukje, die haar naam gaat veranderen omdat niemand hem
hier kan uitspreken.
ik zal beginnen met onze mailtjes tot nu toe te posten...
Het is gebleken dat onze mailing list wat moeilijk te gebruiken is voor sommige mensen. Dus vanaf nu een webpagina. (voor m'n planet-vriendjes: we volgen de trend van client-push-medium naar client-pull...

Saturday, September 08, 2001

Morgen vertrekken we. We vliegen om 14:25 richting bangkok. 16 en een half uur later zijn we dan na een korte stop in Taipei, om 1 uur 's middags.
Log begonnen.